Społeczność
blog.ekologia.pl   Blogerzy   Blondi   Sekret dobrej kawy
Kategorie
0

Sekret dobrej kawy

Sekret dobrej kawy

 

Planując zakup kawy, ma się jej olbrzymi asortyment do wyboru – ziarnista, mielona, w kapsułkach, saszetkach czy tabletkach… Te ostatnie częstą są aromatyzowane, produkowane o różnych smakach tak, aby jak najlepiej zaspokoić potrzeby konsumentów. Taka możliwość bierze się z rozwoju technologii i rosnącej popularności tanich, higienicznych i prostych w obsłudze, a przy tym przygotowujących smaczną kawę – ekspresów na kapsułki i saszetki.

A jaką kawę Ty lubisz? W domu parzysz ją tradycyjnie, czyli zalewasz wrzątkiem w kubku? Może w pracy korzystacie z ekspresu ciśnieniowego? Prawda jest taka, że wciąż zbyt mało wiemy o tym, jak powinna smakować prawdziwa kawa…

Rynek kawy wciąż się rozwija, a specjaliści dobrze znają różne programy z nim związane, jak Rainforest Aliance, Fair Trade, Bird Friendly itp. Również przeciętni miłośnicy kawy pewnie zwrócili uwagę na te oznaczenia, mając nadzieję na ekologiczną kawę. Tak może być, ale niekoniecznie. Prawdziwie organiczna kawa posiada specjalny certyfikat. Niestety jest jej bardzo mało, bo tylko kilka procent na światowym rynku. To oznaczenie jest nadawane tylko tym ziarnom, które pochodzą z upraw, gdzie w ogóle nie używa się nawozów sztucznych i innej chemii lub używa się ich w bardzo małych ilościach. Nie jest łatwo taki certyfikat uzyskać, ponieważ kawowce najpopularniejszego gatunku, czyli arabiki, są roślinami bardzo wrażliwymi – zarówno na choroby jak i szkodniki. Bardzo powszechne i częste są więc ich opryski chemicznymi środkami ochrony roślin.

Co dokładnie oznacza taki certyfikat? Może zacznijmy od tego, że każdy dobry certyfikat powinien opierać na jasnych kryteriach oceny i podlegać weryfikacji przez niezależne organy kontrolujące. Niektóre certyfikaty posiadają wspólne kryteria, dlatego często są ze sobą mylone lub błędnie uznawane za zamienniki. Jeśli chodzi o certyfikację kawy ekologicznej, zwanej też organiczną, to w zależności od rejonu świata, w którym jest ona sprzedawana, oznakowanie to może się różnić. I tak w USA jest to USDA Organic, natomiast w Unii Europejskiej jest to motyw liścia z gwiazdek na zielonym tle.
Certyfikacja (w obu tych przypadkach) jest przeprowadzana przez akredytowane agencje certyfikujące. Taki certyfikat kawy organicznej gwarantuje, że przy jej uprawie nie stosowano takich substancji jak nawozy sztuczne, herbicydy, pestycydy itp. 

Inne, najpopularniejsze oznaczenia, z którymi można się spotkać na opakowaniach kawy, to:

 Fair Trade – Sprawiedliwy Handel

 Rainforest Alliance – propaguje odpowiedzialne wytwarzanie dóbr i ochronę środowiska naturalnego

 Bird Friendly – Przyjazny Ptakom

Największym i najbardziej prestiżowym światowym konkursem kawy jest “Cup of Excellence”, zwany też „Kawowym Oskarem“. Co roku, oceny kawy dokonuje w nim 350 jurorów z 33 krajów. Jego rguły są bardzo surowe. Ziarna wszystkich kaw musza być zbierane, selekcjonowane i przetwarzane ręcznie przy zachowaniu najwyższej staranności i wszelkich standardów obróbki. Tym, co ważne i co wyróżnia ten konkurs spośród innych jest to, że nagrodzony zostaje nie tylko producent danej kawy (palarnia), ale też plantator, z którego uprawy pochodzą nagrodzone ziarna. Warto tu wspomnieć, że kawę hoduje się głównie w krajach słabo rozwiniętych, gdzie praca na plantacjach tego „czarnego złota” jest dla wielu osób podstawowym źródłem dochodu, a ziarna są skupowane przez pośredników za ułamek ich prawdziwej wartości.

 „Nagroda w Cup of Excellence to nie tylko zdobycie światowego prestiżu, ale także duża nagroda pieniężna dla plantacji, która często w znaczący sposób wpływa na poprawę warunków życia plantatora i jego pracowników. Tym sposobem konkurs ten stwarza szansę niewielkim i mało znanym plantacjom na zaistnienie i rozpoznawalność na rynku światowym.” – mówi specjalista z firmy „Przyjaciele Kawy”.

 Na światowym rynku dominują dwa gatunki kawy: arabica (ok. 75%) i robusta (ponad 20%). Oba gatunki w znaczący sposób różnią się jakością. Arabika jest najpopularniejsza ze względu na swój delikatny smak i przyjemny aromat. Robusta jest gorzkawa i mniej aromatyczna, a przy tym ma nawet do czterech razy więcej kofeiny od arabiki, dlatego czasami występuje w mieszankach z arabiką. Jest to też zabieg producentów, którzy pragną obniżyć koszty, bowiem robusta, ze względu na prostsze warunki uprawy, jest o wiele tańsza od arabiki. Dlatego opakowania kawy z domieszką arabiki można dostrzec na sklepowych półkach jako te tańsze. Przyrządzony z nich napar będzie gorzkawy w smaku.

Kupując kawę mieloną, zwłaszcza w supermarketach, ciężko będzie dociec, jaka kawa naprawdę się w nich znajduje. Lepiej kupować kawę ziarnistą i to nie tylko dlatego, że samemu będzie można ocenić jakość ziaren, ale dlatego, że napar przyrządzony ze świeżo zmielonych ziaren jest o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Dzieje się tak dlatego, że olejki eteryczne i inne substancje znajdujące się w ziarnach, bardzo szybko ulatniają się po zmieleniu. Ponadto ważne jest, aby ziarna były świeżo palone. Najlepsze są do 3 miesięcy po paleniu. Dlatego kawę najlepiej kupować w wyspecjalizowancyh sklepach, w których można upewnić się, co do jej jakości, świeżości oraz pochodzenia, ponieważ każdy region upraw posiada swoje cechy charakterystyczne, które przekładają się na smak i posmak naparu.

Ważny jest też oczywiście sposób przygotowywania kawy. W ostatnich latach zawrotną karierę robią ekspresy ciśnieniowe, w których ekstrakcja świeżo zmielonej kawy dokonuje się pod ciśnieniem (przeważnie 15 bar), w czasie ok. 30 sekund. Tym sposobem z kawy do naparu zostaje przeniesiona największa ilość pożądanych właściwości smakowych i zapachowych. W pełni automatyczne ekspresy z wbudowanym młynkiem przygotowują pyszną kawę, nie tylko espresso i czarną, ale także z mlekiem, np. cappuccino czy latte macchiato - za jednym naciśnięciem guzika.

 Dla tych, którzy lubią brać czynny udział w procesie przygotowywania kawowego naparu, są przeznaczone ekspresy półautomatyczne, na kawę mieloną. Natomiast dla tych, którzy lubią pić smaczną kawę szybko, łatwo i higienicznie dobrym rozwiązaniem są ekspresy kapsułkowe i na saszetki. Kawa mielona jest w nich hermetycznie pakowana, co zapewnia jej świeżość. Taką „paczuszkę“ po prostu wkłada się do aparatu i naciska przycisk. Po kilku sekundach można już cieszyć się wspaniałym naparem, a zużyte opakowanie wystarczy wyrzucić do kosza. To doskonałe rozwiązanie nie tylko dla tych, którzy nie lubią spędzać wiele czasu na czyszczeniu aparatu, ale także dla tych, którzy lubią różnorodność, bowiem kawa w kapsułkach czy saszetkach produkowana jest w wielu różnych smakach i aromatach, także jako bezkofeinowa.

Kawa w kapsułkach i saszetkach, tak jak ziarnista i mielona, może różnić się pod względem jakości. Można dostać tańsze (i niestety gorsze) warianty, jak i lepsze, z udokumentowanym pochodzeniem i certyfikatami ekologiczności. Jeśli chce się mieć pewność, co do jakości nabywanej kawy, najlepiej kupować ją w wyspecjalizowanych sklepach.

 

 

Ten wpis czytano 512 razy.
Odsłon: 512
Blondi
Jak żyć zdrowo i ekologicznie? Obecnie wiele osób zadaje sobie to pytanie i stara się wybierać ekologiczne produkty, segregować śmieci itp. To blog o tym, jak być "zielonym" na co dzień.
<< Maj 2017 >>
PnWtŚrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
zobacz wszystkie wpisy »